kita2.... ;-p

Sunday, March 17, 2013

Dining at Harz's

Kat Paka ada restoran baru tau.
Western restaurant lagi.
Kelas you!.
Nama restoran tu, "Dining At Harz's"
Nama pun kelass gitu...
Hahahahaha!!!...


Ye la,ye la...Propa je lebih...

Sian tau kami rakyat Paka ni.. Susah benar nak merasa makanan barat yg sedap... Huuuu...
Tahun 2020 pun belum tentu ada Fullhouse kat sini kan..
Sbb tu tetiba wujud Dining At Harz..eh?..Hihihi....


Last Thursday was our 3rd anniversary.
Isteri yang solehah ni, cuba la nak buat ala2 candle lite dinner..
3,4 hari sebelum anniversary dah gigih cari resepi steak dan bahan2nya.

Sekali lagi,menyedihkan,kat sini mana la nak dpt daging steak. Maka,kita belasah saja guna daging kilo yg beli dgn pakcik tepi jalan..

Hasilnya..Tadaaa!!!....
Terserlah ketebalan daging tersebut...Hahahaha....Tp ok lah kan...Bakar dengan pemanggang ajaib..Walaupun tebal,still x liat...Masak sempurna..Sila beli pemanggang ajaib yea...
Eh,nak resepi?...I tau...Asna beriya2 nak resepi tu..Kalau saya x tulis kat sini,nanti dia sebok tny..Haha...
Ok...
Resepi steak :
-Perap daging steak dgn sos tiram, sos tomato, sos lada hitam dan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk atau dimayang halus.
-Bakar dlm non stick pan atau lg senang kalo ada pemanggang ajaib tu sbb daging akan masak serata.
-Untuk kuahnya plak, tumis bawang besar yg dimayang halus dgn sedikit mentega. Larutkan 2 sudu tepung gandum dlm lebih kurang seliter air..Agak2 la..Kalo nak bnyk,bnykkan air dan tambah sesudu gandum lagi..Kalo nak kurang,kurangkan air dan gandum...Masukkan air gandum tadi dalam tumisan bawang tadi...Pastu masukkan sos tiram,sos tomato,sos lada hitam (saya lebihkan sikit sbb nak pedas),kiub pati ayam,dan sedikit kicap pekat tuk bagi kaler hitam sket...Kalau ada cendawan butang,masukkan je..Saya x letak pun...Masukkan garam secukup rasa..Tp ms buat ni,saya x masukkan garam sbb sos tiram dan kiub pati ayam dah mmg masin...Kemudian,kacau2 sampai pekat..Siap!..Kompem sedappp!..Serious tau ni..Sedap...Hehe..


Resepi kentang putar plak ;
-Rebus kentang sampai empuk.
-Campurkan kentang rebus dgn mentega, garam,dan lada sulah..Lecek2 sampai hancur dan sebati.
-Masukkan  sus cair dan kacau rata..agak2 la bg pekat...Kemudian gaul dgn daun bawang yg dihiris halus...

Resepi coleslaw ;
-Potong kubis dan carrot...Gaul dgn bawang besar yg dihiris halus2..Campur semua dgn mayonis, sour cream (saya x jumpa pun sour cream neh kat sini), garam sikit,serbuk lada hitam sikit dan jus lemon...Siap!...


Senang je kan...Selamat mencuba!..






Psssttt...Ada 1 rahsia..
Saya punyalah semangat bkobar2 nak buat coleslaw dan kentang putar..Pagi2 lg,ms siapkan food Qasyaf tuk bekal rumah bs,saya dah potong kubis dan lobak tuk buat coleslaw..Sekali masa potong lobak,saya tpotong jari sendri!!...Tpotong isi di jari hantu!!..
 
 
Terus saya simpan semua..Tak kuasa nak sambung buat coleslaw dah..Darah menitik2..Pedih!...
 
Petang,habis miting,saya singgah KFC,bli coleslaw dan kentang putar..Sekian!..Heee..
 
Resepi coleslaw yg saya tulis kat sini x pasti la sedap ke x..Tak sempat cuba lagi..Tp resepi kentang putar mmg menjadi sbb dah pernah cuba dulu...
 
K lai...Bai!

2 comments:

  1. nyumnyum sedapnya. gravy dia tu selalu i buat u untuk gravy mashed potato je u. i tak beli lg pemanggang ajaib. memang tak liat eh kalau masak?

    ReplyDelete
  2. erk serius terliur tengok..dah la tengah puasa nii...huhu..

    p/s: Saya ada buat segmen 'Aku Seorang Surirumah'. Segmen tamat pada 30 April 2013, dan hadiahnya adalah Mivva Beauty Box. Jom la join sekali ye.
    Bacaan lanjut di sini: http://bardboo.com/segmen-aku-seorang-surirumah/jom-join-segmen-aku-seorang-surirumah

    ReplyDelete

this is my personal blabble, but u r free to drop any words :-)