kita2.... ;-p

Sunday, August 29, 2010

ada sesuatu untuk kamu

Assalamualaikum dan hello untuk semua awek2 cun di luar sana.. Juga untuk jejaka2 ensem kalo ada yg sudi buka blog ni...Saya percaya, ada kan jejaka rajin jengok2 sini...Thanx sebab sudi dtg yea... Jom kita beri sorakan kepada geng Kita2 yang tbaru....an,nabilah,C!k Hero!nUsj,By dan
Nanie chuyunk. Hip hip hoorraayyyy!!!....Kepada Nabilah, give me ur link ya...

Hurmmm.....Dlm kene kutuk, follower saya btambah.. Entry lepas juga mendapat komen2 yg bjela2 dr kawan blogger tsayang...Komen yg membina...Byk memujuk hati saya... Ni yang saya makin sayang kat korang ni... Terima kasih banyak2 buat semua yg sudi menyokong.. Mmmmuuuaaahhh!!!....

Kawan baik saya pun dah tertanya2..Adakah pas kene kutuk saya akan bhenti menulis di sini..Owh, x....Saya cuma kesibukan bbrp hari yg lalu...Tak kan nak tinggal blog ni.. Sayang weh....

Ada sesuatu saya nak kongsi dgn anda semua..Tp bukan hari ini...Saya peram dulu yea.. Supaya lebih sedap...Hehehe...Apa kata hari ni kita kongsi resepi lagi...Jom!..Oh ya...Ada yg btanya mn nak dpt kapur masakan..Ermm, kalo x silap saya, semua kedai runcit ada....

Last Thursday, saya bawa balik puding triffle untuk ibu...1st time buat nih...Nak try buat jugak??..

Puding trifle

Bahan

Swiss roll
1 tin fruit cocktail
Kristal Jelly
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit
Yogurt atau whipping cream Align Center

Cara membuatnya:

Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas kaca baru nampak lapisan nanti). Saya xde bekas kaca...Hentam saja guna bekas plastik jernih..Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab. Ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.

Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.

Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan hkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).

Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry keatasnya......(tp saya x sapu pun...lupa nak beli yogurt)

Nampak x lapisan kedua tu?..Agak tebal kan...Hihi...Sebenarnya kene guna bekas yg lebih besar untuk adunan ni...Tp xde bekas..Tu yg jadi lapisan tebal tu....
Arjuna x suka puding.. Saya buat semata2 untuk ibu...So, untuk Arjuna, saya buat kerabu sotong....
Kerabu sotong Thai style

Bahan-bahan ( 2-4 people )
satu mangkok Sotong
2 biji limau nipis
air asam jawa
Daun ketumbar
1-2 bawang besar
serai @ bunga kantan
3 sudu besar fish sauce
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam (ikut rasa)
5-10 Cili padi (ikut rasa)

Cara2nya:
1. Bersihkan sotong dan potong kecil2 (dlm 1cm)
2. Rebus sehingga masak
3. Toskan sotong, masukkan dlm mangkuk
4. Potong kecil2 semua bahan lain..
5. Campur semua sekali dan gaul
6. Makan...Sedap tau...

Arjuna suka kerabu ni..Tp saya lupa la nak amik gambar...Tp cubalah...Penambah selera buka puasa sbb dia masam2....Ok lah..tu je untuk hari ni..Daaa....

P/s: Pssstttt pssstttt....Tunggu cerita saya tau....


9 comments:

  1. nak buat kerabu sotong ni kena guna sotong segar la kan harz. aku punye sotong kat fridge tu taun bila punye ntah. kang keracunan plak kalo aku guna kang. haha.

    tapi bila ko citer pasal kerabu ni teringin plak aku nak buat ha. tapinya org ckp pompuan ngandung takleh mkn sotong lak kang ntah apa2 jadik. haih

    ReplyDelete
  2. weih..ko memang saje je kan..i smell sumthing fishy here..pasal saket perut tu keeeee..ngade!cepat bitau.kalau tak, takmo kawan. haha.

    ReplyDelete
  3. fasha ~ nape la ko gi simpan sutun tu lama2...gi buang wei....btw, nape org peknen xle mkn sutun lak?...aiseh...aku dah tsuka kat kerabu sutun buatan sendri...ingat nak buat lg ptg ni...

    nad ~ aku & fasha ckp sal sutun la...nape ko bau ikan?..hahahaha!!!!!!

    ReplyDelete
  4. saya sangat2 suka makan kerabu sotong..nanti nak try masak sendiri..sebab selama ni mkn kat kedai, mesti pesan kerabu sotong!!nti sy try amik gmbr n tag u :)

    ReplyDelete
  5. hip hip horay!! puding tu sedapnya. By suka letak jelly kat atas. then makan dengan kuah koktail. yummy!

    ReplyDelete
  6. ainie ~ dear...smlm i buat lg...n lupa lg nak amik gmbr...tp kan, smlm i letak cili padi lebih....n limau nipis pun lebih....hari sakit perut....huhuhu

    kay ~ cepat gi buat dear...

    by ~ i x sempat mkn byk puding tu hari tu....sebab kenyang sgt....

    ReplyDelete
  7. Dear...i suka kerabu sotong..hehhee.. tapi x reti nak buat..nanti2 free boleh try ni..:)

    ReplyDelete

this is my personal blabble, but u r free to drop any words :-)