Hurmm...Kami dah kawen dah 5 bulan lebih.. Sekejap je kan... Tp duk sama ni masih baru..Tak sampai sebulan pun.. Sejak duk sama ni, saya rasa saya ni lain sket la..Semacam je...Mulut masih lagi becok cam dulu..Blog masih x tinggal cam dulu...Tp ada sesuatu yg lain la...Sesuatu yg pelik...Korang alami mcm yg saya rasa ni x?...Cuba teka perasan apakah itu?...Hurmmmm......

Tapi sejak2 duk bersama sebumbung sehati bdansa ni, saya tiba2 berubah kot.. Tiba ada kesedaran untuk masak..Takde sape pun bg saya kesedaran tu... Dgn sendri nya, masuk dapur, asap2kan dapur selepas balik kerja...Walaupun penat...Heran kan...Sama la di bulan puasa ni...Saya masak tiap hari ok...Opss, sekali je beli..Tu pun beli ayam pusing sbb saya xtau buat...Boleh je kot nak cr resepi, tp xde tempat la nak letak oven.Oven masih dlm kotak...Hehe..Munasabah x alasan tu?...Ok ok...relax ok...Bg peluang saya masak yg simple2 dulu...Xyah nak beroven2 lg..Betul x?...Saya ni bukan x pandai masak langsung..Saya tau yg la biasa2 tu..Setakat ayam masak merah, ikan tiga rasa, gulai lemak kuning tu no hal...Cuma, apasal sup saya kurang kaw ek?..Apa yg kurang?...Ermmm, tom yam saya belum pernah buat lg...Mebe nextwik..
Bila masuk dapur nak masak, saya selalu tukar plan...Kat opis bukan main plan nak masak benda lain, balik rumah, saya masak benda lain...Contoh terdekat, semalam orang kat klinik jual perencah perap untuk ikan bakar..Bsungguh2 ni nak wat ikan bakar...Tp bila balik, saya gi gulai lemak ikan & bakar ayam...Hentam saja...Sedap jugak...Hahaha...Ayam tu saya bakar dlm kuali non-sticky je...Isi ayam potong nipis2, salut dgn perencah perap ikan bakar, pastu, wat la ala2 panggang...Hehe...
Mmg saya x ngelat la bab masak ni...Mmg jadi isteri yg rajin seh... Tp saya xsuka sgt Arjuna nyebok masa saya tgh masak... Dia suka masuk dapur & tinjau2 bila dah bau masakan harum semerbak...Harum semerbak sedap tu mmg la xpe kan..Tp time harum semerbak hangit, eeee, memalukan...Saya pernah gak buang bawang tumis yg hangit...Cepat hapuskan bukti sblm org tau...Haha...Satu lagi saya pernah buang air dari sup sayur..Sbb rs sgt x sedap sbb byk sgt perencah or bawangnya kot...Saya buang sket air sayur tu, masukkan air masak..Baru la x pekat sgt rasa dia..Haha..Kena bijak sket kat dapur ni...
Masa hari biasa, sarapan, Arjuna suka nasi berlauk...Ala, dia kan Kelantanese.. Mmg mkn nasi bungkus lauk gulai lemak kuning cair pagi2.... Kat kawasan saya duk, ada sebiji je kedai jual nasi g2... Kalo kat Kelantan byk la...So, senang je..Arjuna gi beli je.. Tp saya muak la mkn tu selalu...Kalo sempat saya buat mee.. Tp perencah kena siapkan mlm lg la...Mn nyempat nak masak makcik oi...Nak make up lagi..Nak belit tudung lg... Stakat ni, saya lom pernah wat nasi lemak tuk sarapan..Nanti saya gigihkan diri wat nasi lemak pagi2... Sahur lak, saya x masak pun...Mkn lauk bbuka je.....Arjuna ckp, dia x kesah pun kalo minum air masak je...Tp sanggup ke korang biar suami bsahurkan segelas air masak...Kesian...Cam zaman bujang je...Zaman bujang lg best kot sbb kadang2 ble kuar bsahur kat luar dgn member2...So, kene la rajinkan diri bangun sediakan sahur untuk suami....Saya mmg bgn sediakan...Tp, yg kejutkan supaya bgn sahur ialah Arjuna...Ok, saya bab tido susah nak handle sket...Kalo Arjuna x kejut, x bgn la saya...heeee.....
Satu lagi perubahan saya, skang ni kan, saya rajin benor buka website resepi2...Baca & salin resepi sampai meleleh air liur...Lagi2 la skang bulan puasa.Mkin la meleleh bila tgk pic makanan yg best2.. .Dulu mana ada hati saya nak buka website sal masak2 nih..Dulu asik duk Google sal wedding (skang masih lg), sal handbeg, kasut, jam dan benda2 berangan la....Skang saya dah lain sket...Skang, yang saya selalu cari dalam tenet adalah resepi kuih2 & puding & agar2 & pasta2...Kiranya benda yg jarang kita masak la... Bab kuih2 & puding2 mmg saya x reti...Kalo dulu, tlg ibu masak je...Mn nak hafal step dia...Lagipun bukan tiap hari mkn kuih & puding kan...Lagipun, kalo lauk pauk, saya rasa saya masih bleh nak reka2 resepi...Campak2 je apa yg ada kat dapur tu...Tp kalo kuih, owhhh,mmg x reti nak reka langsung...Wat jemput2 ikan bilis or cokodok pisang i terer la..Haha...
Semalam saya cari resepi puding caramel...Ok, i jakun ok....Tak pernah buat & tgk org buat puding caramel...Makan selalu la...hehe....Sebenarnya dah bbrp kali saya cari resepi ni..Tp xsalin pun...Men hafal je...Pastu, time nak buat, lupa lak....So, smlm sy dgn gigihnya menyalin resepinya yg sgt simple tu....Balik kerja terus beli barang....Sblm tu, SMS Arjuna dulu tny kat rumah ada loyang x...Tp, dia tny saya balik loyang tu apa?...Ishk ishk...Ahh, xkesah la..Guna je la apa yg ada pun...
Sampai rumah, saya pun berusahalah....Lauk2 xyah masak dah sbb ada jamuan buka puasa kat opis Arjuna....Resepi yg saya salin, saya tmpal di peti sejuk...Ok Fara, sila bg Frige magnet awak tu sket kat saya..Nak guna wat tmpl resepi...Hehe...Tgh2 tunggu masak, tiba2 bos Arjuna kol suh dtg awal..Tlg hidang...Aiseh...Tpaksa la saya tutup api gas jap...Gi bbuka, balik, sambung masak....And now, tadaaa!!!!

Ok la....Ptg ni balik rumah my parents..Mcm nak wat balik puding Trifle la...weeee!!!!
**apa cite dr dapur anda?**
wah....terliur sudah :P menarik btul puding caramel tu. i rasa dia pahit sikit sbb gula tu kot....
ReplyDeletetp xpe...practice make perfect ;) sila cuba lagi..
Puding caramel tu.. gula dia terlebih hangus.. tu yang pahit.
ReplyDeletepahit sbb gula tu hangus sgt..
ReplyDeletekawan2 ~ mmg pahit sbb gula hangus sgt....tp mebe jugak sbb saya kukus tlalu lama..x ek?...pas ni, bila nak cairkan gula tu, i kene wat ala2 keperangan je kan...okeh, akan ku cuba lg...
ReplyDeletesedapnya puding caramel.. teringin nak buat.. tapi barang kat rumah tak lengkap lagi.. lepas kahwinlah baru dapat buat..
ReplyDeletekak harz pos la ke sini.. ekekeke
kak!!! mane resepiii! nak resepiii! huhuhu =( hehe saje letak tanda seru byk2 hehehe =)) letak resepi puding caramel sekali and brg memasak yg perlu ada tau ;D
ReplyDelete*dapur asna byk brg xde lg hehe
dieba ~ ala u....x byk guna barang pong...kukus je...
ReplyDeleteasna ~ haha...i know u xpernah buat..hihi..yes, tinggal asna sorang jakun x pernah wat puding caramel...tp xpe..i tulun u...
bahan2nya :
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu besar esen vanila
2 sudu besar tepung jagung/tepung kastad
(tp sukatan ni ikot suka je nak ubah2)...
Cara2nnya:
1. Masak gula hangus hingga cair. Jangan hangus cam i buat ok...Pastu tuang dlm loyang....
2. Blend telur hingga kembang dan masukkan susu cair. Kisar lagi hingga sebati.
3. Masukkan esen dan tepung jagung dan blend lagi.
4. Tuang bhn2 yg diblend tu dlm loyang td...
5. Kukus 20 minit @ hingga masak.
6. Makan! yum yum...
Ala asna, guna periuk nasi je wat kukus...Tp kene ada loyang la...Tp i guna loyang steam lauk je...haha
kukus dalam periuk nasi boleh tak?? hehe
ReplyDeletefuiyooo haha, asna ko g masak skrg kakak nak makan ni!harz, selagi stay dgn parents selagi tu takde kesedaran, mcm aku la, mas abujang jgn harap setahun sekali pun tak (tipulah tu) jarang2 la.. kalau dah kawin auto mode, haha..
ReplyDeletenanti aku nak update masakan pertama, mcm budak asna tu, haha..
karamel sedap! nak buat jugak.. yummy! terima kasih sebab menterliurkan aku pada pukul 1.05 thari, haha..
huwaaa hahah =D owwhh xpe xpe.. tgu laaa! ptg nie jugak asna buat tau! Semangatttt!
ReplyDeleteYeay! akhirnya yakin jugak boleh kukus guna periuk nasik hehe ;D
Tgk la asna akan terkeluar drpd title jakun tue tau! hahah =D
Thank you for the resepi kak! ;D
dieba ~ boleh je..hentam saje asal masak...jgn jdkan xde barang sebagai alasan...gile poyo nasihat ni..haha
ReplyDeletehuda ~ babe!! tharunya aku org-bz-br-pas-kawen sudi ngomen2 kat sini...hehehe...mmg otomatik mode kan...aish...ko update habis2 lu sal wedding...aku nak tau semua!..
Eh eh ada lg org jakun mcm asna tau!. Tuee kak nurul tue heheh =))
ReplyDeletexpenah masak jugak tau blwekkk ;p hahaha =D
Thank you kak! =))
Ptg nie jugak asna nk try buat! yihhhaaa! tinggal la kak nurul sorg jer yg jakun kuikuikui =D
sedapnye puding keramel....nk try gak....
ReplyDeletehahaha..ramai gak sebakul dgn i rupanya...xpe2..pasni kita x jakun masak dah ek...
ReplyDeleteasna, u follow i...apa akak buat asna buat okeh...hihi...
bestnye puding caramel. nak sikit! hee
ReplyDeleteala. sedihnya baca entry neh. dapur saya berasap untuk diri sendiri je. maklumla jauh.
hhuuuuuuuu :(
baru nak mintak cara2 nak buat..dah pun u balas kat atas tu..tq
ReplyDeleteBaikkkk! =)) tp jgn lupe letak resepi sekali tau. Yeay! yeay! yeay!
ReplyDeletepahit sebab gula hangus tuh. masa cairkan gula, ada letak air sikit tak? lepastuh, layang-layang kan aje loyang atas api.. ke sebab api besar awak gune harz? haish, saya pun dah lama tak buat puding caramel ni. ehehe.
ReplyDeleteneway, good try! nampak menyelerakan sangat!!!
hye sis .. my link http://ellanordin.blogspot.com . newly in bloging . =))
ReplyDeletearghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
ReplyDeleteb4 raya wat puding tu.. kalo x acik xnak balikkk....
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
wa...harz pun dah merajinkan diri.gud job
ReplyDeletetak silap eka,rasa pahit tu dtg nya dr gula tu kot.ak leh lama sgt walaupun namanya gula hangus.kalu hangus, dia jadi pahit.kalu tak silap la,sbb penah gak terjadi kes gitu.then eka reduce kan apinya spy tak berapa hangus.tak la rasa pahit sgt
aku buat puding caramel lagila..dalam gelas..pastu kukus..takde nak senang makan punye pasal..malas nak scoop2..hhehehe..weihhhh..bulan puase org tak gi check gigi..pasal tulah ko makan gaji buta..gitu eh? takpe..bukan salah ko..:P
ReplyDeletethalha ~ i pun pernah rasa cam2 dear...juah tu sedey kan...
ReplyDeletefarah ~ ni sorang lg x pernah masak ni...heeee
cik belle ~ ooo..layang2 kan je loyang tu ek....t i try balik...thanx!
elle ~ ok...t i link u...
acik ~ hihihihi.....ibu dah rs dah...kak long wat balik tuk ibu..hihi...ibu kata ble wat ms raya...t i nak try puding lain lak...
eka ~ ni yg semangat nak cuba lg ni...sbb ramai org bg tips...hehe
nad ~ yang....dlm gelas?...kukus gelas??...xpecah ke?...