Saya ni suke try masak2... Habit ni bermula sejak duduk sendiri dgn Arjuna, jauh dari ibu. Sebab, dulu duk umah parents, ibu la yg slalu masak. Saya tukang perabis. Paling hebat pun, saya tolong potong2 dan tolong kacau2 dlm periuk. Nak kata the whole dish tu saya masak dr A-Z tu mmg jarang sgt la. Pernah gak masak. Apa ko ingat aku tuan puteri x pernah masuk dapur. Cuma, tak selalu. Nak gak ada campur tgn ibu. Sbb ibu sentiasa ada kat rumah. Hehe.. Pas kawen,duk sendri, saya mula la suka bereksperimentasi...Terer la jugak masak..Alaaa, setakat nak kenyangkan perut. Kalau x reti, kol la ibu, tanya...Kalo nak masak style MIL, tny Arjuna sendri. Dia pandai masak tau..Tp masak lauk pauk tradisional la..Makanan omputeh & moden2 ni mmg dia x pandai malah x suka mkn pun..Tp saya suke!!!
Achievement saya sejak mceburi bidang masakan moden ni adalah, dah terer buat puding karamel,baked macaroni, spaghetti, puding triffle, kek batik dan hurmmm, itu je lah kot...Ok wat..Dr zero to heroin dah to..Hahaha..
Hari tu baca blog nawal..Dia buat cokelat cheese kek!...Hebat..Nak buat jugak..Tp xde mixer...Tp perasaan nak masak sesuatu manisan ni bkobar2.. Roti ada, susu cair ada,butter ada...So, terbuat la puding roti..Korang nak resepi???Hehe...

1)Mula2, potong roti keping kpd kepingan yg lebih kecil..Kalo korang rajin, sekeping roti tu boleh potong 16. Tapi saya malas. Sekeping roti, saya potong 9 je...
2)Sapu butter pada loyang...Kalo nak blemak sket,sapu la lebih sket..
3)Susun roti tu dlm loyang...Tabur la kismis..Susun roti lg...Dlm gmbr x nmpk cam saya susun pun kan..Mmg pun..Saya x susun..Saya men humbankan saja roti2 tu dlm loyang..Haha..
4)Masakkan gula buat jadi cam karemel tu. Kalo xtau cmne nak buat karamel, korang godeh2 la sendiri resepi puding karamel saya kat sini yea. Pas dah jd karamel,masukkan dlm bekas lain. Campurkan dgn susu cair satu tin. Pastu masukkan jugak telur 3,4 biji. Kalo nak keras, masukkan tepung gandum sket. Sesudu pun dah cukup. Pastu masukkan esen vanila sket. Kacau2 sampai sebati.
5)Masukkan adunan tu dlm loyang yg ada roti & kismis tadi..Bakar dlm oven 150 darjah selama 20 minit. Siap!!


P/s: perasaan x byk giler aku buat puding ni...Arjuna bukan suka mkn puding pong...Sapa nak perabih ni?!!!
tlg hantar kerteh sikit
ReplyDeleteada rahsia...toping apple u sebenarnya keras sket...hahaha
ReplyDeletesedap nyer kak harz......., nanti nk cuba resepi kak harz....
ReplyDeletehai dear.. lama tak menjenguk. Dok tgk kat list blog macam tak update. tu yang tak jengah.. Lupa kamu dah privatekan ini blog ~~ edisi bengong diri sendiri dah tiba la tu ~~
ReplyDeletewanie ~ cuba la...sementara duk dgn hubby ni...leh paksa dia perabih...haha
ReplyDeleteryn ~ hurmm, u kne letak blog i ni dlm list special la...br x ttinggal...tp kan, i pun dah jarang hapdet blog skang...xde mood..huuu
beb, nk tmbh lg sedap. buat gravy dia. ko masak susu cair tmbh susu pekat sikit..kacau2 je atas api. pastu tuang atas puding ko sblm nk hidang..hmm..sedaaappnyeee..
ReplyDeletehehe, tasha baru je nk try wat puding roti. sbb selalu roti expired xsempat abes mkn =P
ReplyDeleteeh ko memang kan?
ReplyDeleteak dah plan arini nak buat puding roti.laki ak kuat makan! hikk3. tapi resepi ak lain sket. =D
harz..nice knowing u too!
ReplyDeletebaru arini sempat nk tgk blog ko bley??haha..sori makcik.aku ni salu bajet bz.pdhal tade bz mane pnnn..huhu.=)
asna la nak perabih kan!! awat xpos kat KL sikit? hahah =D
ReplyDeletebagi kat aku! aku ni dah rupe macam tong makan bergerak..mana2 pegi asek nak makan je kejenye. hehe.
ReplyDelete