kita2.... ;-p

Sunday, August 22, 2010

Saja sal wiken......

Hello semua.... Thanx to Fila Lane sebab sudi klik kat ruangan follower blog ni.... Nanti, bagi saya blog adress awak yea....

Kepada kawan2 lain, bagaimana hari minggu anda?...Saya balik rumah my parents..Hurmmm, melepaskan rindu pada ibu ayah & adik..Juga pada katil sendri...Ya, sapa kata kita xle rindu katil kepunyaan kita di rumah parents kita?...Katil yg dah lama jadi sahabat kita...Bukankah time berblogging kita duk atas katil?..Time gayut dgn boifren / tunang pun kita duk golek2 atas katil?.. Time majuk dgn hubby pun kita cari katil nak sembamkan muka kan..Hehe...

Balik rumah, of kos makan masakan ibu... Khamis buka dgn sup ayam,ikan tongkol masak kicap,sayur goreng & nekbat (kuih tradisional Terengganu...Mcm baulu, tp lembab & manis..Hoho...X suka!)....Jumaat ibu buat nasi ayam & saya buat onde2 atau bahasa saaintifiknya buah melaka...Saya buat sendri ok....

Arjuna sgt suka buah melaka ni...Pic dr Google....

Saya xsuka sgt benda2 manis..So, saya gi PARAM, beli pulut panggang....

Pic dr Google jugak.... Pulut panggang Terengganu berbeza dgn pulut panggang sebelah luar..Sbb yg Terengganu punya, intinya serunding ikan...Luar punya, pakai udang kering...Saya suka yg inti ikan...Sedap...Lagi2 la kalo pulut panggang tu gemok2 dan inti banyak..Yum yum...

Sabtu, ibu buat nasi minyak..Lauk gulai daging & ayam masak merah...Desert bubur kacang untuk Arjuna & saya gi PARAM lg tuk beli ketupat pulut plak....

Oh, asik mkn pulut je aku nih...Pic dr Google....

Hehe...Motif cerita sal makanan?... Sbb my brother yg blajar obersi selalu baca blog ni...Dan ini akan buat dia meluap2 nak balik...Hahahaha...Sabar yea Acik...Bbrp hari sj lagi...Hihihi...

Oh ya...Asna...Nak try kuih tradisional plak x?..Senang je...

BUAH MELAKA...

Bahan2nya:
Tepung pulut
Air daun pandan ( kalo mls nak blend daun pandan or xde daun pandan, guna pewarna je la)
Kapur masakan
Gula melaka
Kelapa parut
Garam

Cara:
1. Bancuh tepung pulut dengan air pandan yg telah diletak sedikit kapur masakan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan.
3. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Buatkan bulat.
4. Panaskan air hingga mendideh.
5. Masukkan bebola pulut tadi.
6. Bila kuih timbul boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
7. Golekkan kuih di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam.
8. Hidangkan.

Kalo rajin sila la cuba yea....Masa rumah MIL lastwiken pun, my MIL suh buat ni...Seb bek saya mmg dah selalu buat kat rumah my parents..Xde la tkial2 sgt..heee....

Okeh...Lain2 cerita?...Hset Nokia express music touch skrin saya jatuh gedebuk atas lantai koridor rumah...Dan dia terus x bernyawa...Dah hantar kedai repair....Sayang la hset tu...Xnak beli baru lg....So, skang, pakai hset lama yg murahan je...Xde kamera2 nih..Haishhhh!!!!

11 comments:

  1. dear.. janji leh call in/out dah kan?
    wahhh.. meriah menu berbuka eik?
    nekbat? tak penah lak makan @ tahu... rupa camne?

    ReplyDelete
  2. nekbat tu mcm baulu...sama je...ada yg cam baulu kecik bentuk bunga, ada yg cam baulu besar bentuk bulat tu...ms beli, dia keras..kene masak dgn air gula...so, bila dah siap tu, nekbat tu mcm baulu yg lembab & manis...

    ReplyDelete
  3. eh...fungsi katil kita sama la harz...
    katil is the best place utk merajuk.pastu...pas baik dari merajuk tau la apa yg berlaku ats katil tu.opssss...terlebih sudah.lari !!!

    ReplyDelete
  4. ryn ~ t dtg tganu cr ek...

    eka ~ woit ! woit !.....nnti budak yg lom kawen baca, bahaya!...haha

    ReplyDelete
  5. ohh nekbattt...
    sedappp... taik punya kakak...

    ReplyDelete
  6. wahh rajinnya kamu masak onde2!!! ikan tongkol masak kicap?? fav tu!!! adoii terliur

    ReplyDelete
  7. perh, pandai masak sey kamu!
    kite tengah lagi cuba-cuba masak. hihi

    ReplyDelete
  8. dear, mana nak dapat kapur masakan tu? nak try..hubbie suka mkn kueh melaka tu :)

    ReplyDelete
  9. oh...tak sabar nye balik trg raya ni..mau makan macam2...1st pulut panggang...2nd ayam golek pengadang baru...errkkkk...terliur sudah...

    ~~C!k Heroi!nUsj

    ReplyDelete

this is my personal blabble, but u r free to drop any words :-)